Søndag d. 21. januar kl. 15.00
Skive Musikskole, Asylgade 5, Klassisk Sal
Entré: 150kr (medlemmer og studerende har gratis adgang)

Vera Panitch, violin
Steiney Sigurðardottir, cello

Duo Edda – Prisvindende strygere fra Island
Duo Edda er et nordisk ensemble der består af den danske violinist Vera Panitch og den islandske cellist Steiney Sigurðardottir. Deres kunstneriske samarbejde startede i 2018 da de mødtes i Islands symfoniorkester i Reykjavik, hvor de begge har ledende stillinger; Vera som alternerende koncertmester og Steiney som alternerende solocellist. Duoen fik 3. pris ved P2s prestigefyldte kammermusikkonkurrence 2020 i København.
Begge har inden for den sidste tid optrådt som solister med henholdsvis Iceland Symphony Orchestra og Reykjavík Chamber Orchestra. Denne dynamiske duo har fokus på det nordiske og de har derfor oftest et nordisk værk med på programmet; indtil videre tæller det værker af bl.a. Per Nørgård, Jon Nordal, Johan Halvorsen og Arne Nordheim. Vera og Steiney vil fortælle om musikken undervejs i koncerten.

I 2018 vandt Vera Panitch Leonie Sonnings talentpris. Hun kommer fra en musikerfamilie, og på et tidspunkt havde klaveret højere prioritet end violinen, men da hun på et tidspunkt skulle vælge, var det violinen, der vandt. Selv siger hun: ”En stor del af min inspiration kommer fra min familie og fra de mennesker, jeg spiller sammen med. Jeg har haft den ære at spille sammen med rigtig mange dygtige mennesker og det sætter jeg stor pris på.”
Hun bor i Reykjavik med sin kæreste, som også spiller violin i Iceland Symphony Orchestra. Vera har været fastansat i orkesteret siden 2016. Først som alternerende leder af andenviolin og senere som 2. koncertmester og alternerende koncertmester. Der er rigtig mange fordele ved at spille i symfoniorkestret i Island. Orkestret har fuld besætning med omkring 100 personer og det bliver prioriteret højt at beholde det. Det spiller for fulde huse i det flotte kulturhus Harpa i Reykjavik og er en del af et meget rigt musikliv i landet. Hun har stor frihed i jobbet og med et rigt musikliv, kan det rigtig udnyttes til at komme ud at spille. Der er også gode muligheder for inspiration udefra. Når der kommer store solister til Reykjavik er det muligt at komme tættere på, end hvis det var i København, for eksempel. Indtil videre er hun den eneste dansker i orkestret, faktisk den eneste fra Skandinavien, men flere af hendes musikervenner fra København er blevet inspireret til at søge til Island, så måske kommer der snart horn, pauker og obo fra København.

Steiney Sigurðardottir vandt i 2019 en audition om en plads i Icelandic Symphony Orchestra. To år senere vandt hun Léonie Sonnings talentpris. Hun er blevet undervist af den verdenskendte cellist Gunnar Kvaran, og han hjalp med at finde det helt rigtige instrument, en cello fra 1922, bygget i Dresden og fundet i København. Den var ikke blevet spillet på længe, men hun fik pustet nyt liv i den, og de har gennem tiden udviklet sig sammen.
Efter et ophold i USA, påbegyndte hun studier i Trossingen i Tyskland, hos en fransk professor, hvor hun i 2019 blev færdiguddannet med højeste udmærkelser. Siden har hun spillet i Icelandic Symphony Orchestra.