Via Artis Konsort – “Echoes of dance”

Søndag d. 4. oktober kl. 15.00
Skive Musikskole, Asylgade 5, Klassisk Sal
Entré: 150kr (medlemmer og studerende har gratis adgang)

Anna Wierød, sopran
Anne Marie Høst, harpe
Katerina Anagnostidou, slagtøj
Mogens Rasmussen, gambe
Lars Hedelius-Strikkertsen, Barokguitar. oud
Poul UdbyePock-Steen, cembalo, ensembleledelse

Vi skal til denne koncert opleve 1600-tallets spanske “barok’n’roll”. I koncerten med Via Artis Konsort vil vi opleve elegante, udtryksfulde melodier og temperamentsfulde danserytmer, altså en anden og spændende side af barokmusikken.

Programmet Echoes-of-dance kredser om de såkaldte dansesange, der var “talk of the town” i Spanien i begyndelsen af 1600-tallet. Sangene befandt sig i et frugtbart krydsfelt mellem finkultur og populærmusik, og vakte i begyndelsen både forargelse og vrede blandt den etablerede kulturelite.

Danserytmer som zarabanda (sarabande) og chacona (chaconne) var en overgang forbudt ved lov; det kunne give op til 4 års straffearbejde ved galejerne at spille, danse eller synge en zarabanda eller chacona! Alligevel endte dansesangene med at integrere sig i den etablerede kunstmusik, flere af dem som en del af den fine baroksuite. Men inden da var de som sagt datidens rock ’n’ roll! Dansesangene er skrevet for en eller flere sangstemmer og en ad hoc continuogruppe, hvor den spanske barokguitar er et bærende element.

Guitaren indgår i et inciterende rytmisk sammenspil med harpe, viola da gamba, cembalo, blæserinstrumenter og slagtøj. Musikken er udadvendt og livsbekræftende.

Koncertformen er utraditionel og underholdende, og de smukke arier og livlige dansesatser bliver rammet ind af baroklyrik og små historier fra perioden. Musikken bliver spillet på periodeinstrumenter af 6 professionelle koncertmusikere på højeste musikalske niveau.

Via Artis Konsort har eksisteret siden 2006 og har spillet mere end 400 koncerter i ind- og udland. Via Artis Konsort har udgivet tre CD’er og ensemblets koncerter er flere gange transmitteret i sin helhed i europæiske radiokanaler, bl.a. flere gange i DR P2-koncerten.